Zvolte si oblast:

Přežít: Utøya-Oslo

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

V červenci 2011 došlo v Norsku k tragickým teroristickým útokům, nejprve v Oslu a poté na ostrově Utøya. Útočník převlečený za policistu zde nejpdrve odpálil bombu před vládní budovou v Oslu a poté střílel na mladé lidi na letním táboře pořádané pro mladé členy a sympatizanty tehdy vládnoucí politické strany. Celkem zabil 77 lidí.

Krátce po teroristických útocích, které otřásly světem, byla událost intenzívně sledovaná veřejností a médii z celého světa. Postupem času se však informace a mediální zájem zaměřily především na samotnou osobu útočníka, jeho motivaci, průběh soudního řízení a výši uloženého trestu. Osudy obětí z mediálního prostoru zmizely.

Těm, kteří řádění teroristy přežili, stejně tak jako rodinám obětí však tento den změnil celé životy. Jak se s traumatem vyrovnávali? Co přesně se tehdy vůbec stalo? Jak žijí dnes?

Nová série podcastů Lukáše Houdka vychází na Rádiu Wave. A přibližuje svět těch, kterým se 22. červenec 2011 navždy změnil život.

Podcasty: Přežít: Utøya a Oslo

Rozhovor s autorem podcastu Lukášem Houdkem

Vznik sedmidílné série podcastů byl financován Norskými fondy jako bilaterální iniciativa programu Lidská práva. (realizátor projektu: Subjektiv.cz, partner projektu: Centrum 22. července v Oslu)