Zvolte si oblast:

Proberme Jihlavu: jak zapojit veřejnost do rozhodovacích procesů?

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

V letech 2020 až 2023 vznikal a byl schválen dokument Strategie Jihlava 2032, který definuje základní směry rozvoje města Jihlavy. Tvorba dokumentu byla po celou dobou komunikována veřejnosti prostřednictvím kampaně Probereme Jihlavu, ta se od 2023 zaměřuje na další způsoby zapojování obyvatelstva do rozhodování městské správy.

V rámci projektu vznikla platvorma Probereme Jihlavu, která byla zřízena za účelem posílení občanů v Jihlavě. Každý občan se může zapojit. Jsou zde k nalezení například informace o řešených projektech a jejich vývoji.

Zastupitelé Jihlavy na posledním zasedání schválili akční plán, tedy konkrétní kroky jak plnit Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy v letech 2023 až 2032. Jedním z cílů Strategického plánu je například zapojení veřejnosti do rozhodovacích procesů, tedy tzv. participace. Veřejnost má být zapojovánado péče o město, přípravy a realizace veřejných služeb, koncepčních dokumentůi projektů. „Při společné diskuzi lze sladit představy obyvatel, podnikatelů, spolků, investorů, developerů, institucí, odborníků i radnice. Diskuze může pomoci předcházet konfliktůmi vyslyšet ty, jejichž hlasy a potřeby obvykle slyšet nejsou. Cílem je hledání společné vize fungujícího města, jehož základem je vzájemný respekt a důvěra. To je participace, o kterou usilujeme,“ uvedl primátor města Petr Ryška.
K tomu má napomoci i právě probíhající projekt „Rozvoj zapojení veřejnosti do rozhodovacích procesů a veřejných konzultací ve městě Jihlava” financovaný z Fondů EHP 2014–2021.

Jak na participaci v Jihlavě?

Oddělení strategického plánování připravuje nový webový rozcestník, který poběží na stávající stránce Probereme Jihlavu! Cílem stránek je především vytvořit platformu pro zapojení  všech, zvyšovat transparentnost rozhodovacích procesů a přinášet informace o řešených projektech a jejich vývoji. Radnice bude moc ráda, když občané na stráky zavítají, podívají se, co už s občany společně probrala a zapojí se do nově připravovaných projektů. Spolu opět probereme Jihlavu!

Inspirace z Reykjavíku

Partnerským městem v tomto projektu je hlavní město Islandu, Reykjavík. Na jaře proto Jihlavu navštívily zástupkyně radnice Anna Sigurlaug Jóhannsdóttir, poradkyně pro demokracii a politička Alexandra Briem, předsedkyně Rady pro životní prostředí a plánování. Během několika inspirativních workshopů seznámily zaměstnance úřadu, politické představitele i zástupce osadních výborů s dobrou praxí ze svého města. „Mluvili jsme o demokratické politice a o projektech, které děláme, protože nestačí mít demokracii na papíře. Musíme ji nějak uvádět do praxe. Hovořili jsme se o tom, jaký rámec máme v Reykjavíku pro diskuzi s obyvateli. Ukazovala jsem, že máme řadu projektů jako je sousedský participativní rozpočet, kterému říkáme „Mé sousedství”, máme také osadní výbory, portál pro přijímání podnětů, konzultační výbory, konzultační portál a tak dál,” nastínila Anna Sigurlaug Jóhannsdóttir.

 

 

 

Rozhovor: Inspirace pro participaci z Reykjavíku
Nevidíte video s rozhovorem? Povolte v prohlížeči marketingové cookies, nebo se podívejte rovnou na YouTube

Text: Město Jihlava (kráceno)

Projekt: Rozvoj zapojení veřejnosti do rozhodovacích procesů a veřejných konzultací ve městě Jihlava

Program: Řádná správa

Web projektu: https://jihlava.cz/proberemeji/