Zvolte si oblast:

CIRKUS BASE přinese vydatný program v podobě novocirkusových představení i workshopů

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus pořádá v Praze a Chomutově kulturně-vzdělávací projekt Cirkus BASE, který nabídne program dětem i dospělým. Podobně jako v Chomutově si i pražští návštěvníci vyzkouší na vlastní kůži disciplíny nového cirkusu jako žonglování, akrobacii, provazochodectví, parkour a zajdou se podívat na žánrová představení. Pod širým nebem vyroste na Ladronce cirkusová vesnička se čtyřmi šapitó a hned úvod naservíruje divákům dvě novinky v podobě rodinné kuchařské show Teacrobat souboru Cirko Hopley a pohybovou klaunerii J.O.E. souboru Johhny & Jenny. Na večerní program naváže španělský soubor Kolektiv Lapso Cirk, který mohli diváci vidět na jednom z ročníků festivalu Cirkopolis. Celý festival odstartuje oblíbeným workshopem FotrCIRK určený tatínkům a dětem. Dva týdny oslav nového cirkusu se uskuteční od 20. května do 2. června. Vstupné je na vybrané workshopy a představení dobrovolné (ostatní vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut). Celý program projektu je na webových stránkách cirkusbase.cz.

Cirkus BASE přinese celodenní zábavu pro celou rodinu. V šapitó a na prostranství naší cirkusové vesničky vystoupí celkem 13 souborů s 37 představeními, z toho 3 uvidí diváci v Praze vůbec poprvé. Že je nový cirkus skvělou volnočasovou aktivitou, kterou může dělat kdokoliv, zjistí Pražané i návštěvníci metropole na nejrůznějších workshopech, těch bude celkem 13,“ prozradila ředitelka CIRQUEONu Eliška Jevičová.

Zahajovací den Cirkusu BASE se ponese ve znamení premiér. První z nich chystá originální dvojice Michaela Stará a Jonatán Vnouček neboli Johhny & Jenny, jejíž pohybová klaunerie J.O.E. se soustředí na téma vztahu dětí a moderních technologií. Pražskou premiéru bude mít i rodinná cirkusovo-kuchařská show Teacrobat, ve které nechá fenomenální stojkař Michal Mudrák ze souboru Cirko Hopley nakouknout diváky pod pokličku jeho kuchyně. Jeho stan je místem, kde trénuje čísla, udržuje se v kondici, otáčí se s vařečkou a staví si nejrůznější překážky, aby se zdokonalil v akrobatickém umění. Se site specific verzí nové vizuálně pohybové performance Ke zdi se v pondělí 22. května představí i ryze ženský soubor akrobatek Cirkus TeTy.

Hned první den zavítá na Ladronku také španělský multižánrový tandem Kolektiv Lapso Cirk, který bude svádět skoro až absurdní souboj s gravitací. Vášeň, troufalé hry, vzájemná důvěra a zaujetí pro věc prýští z jeviště od první vteřiny jejich projektu OVVIO, v němž si soubor pohrává s vlastními limity a před zraky diváků zkouší, co všechno jim projde, než se nevyhnutelné stane skutkem. Nebudou chybět ani kníratí mistři žonglérské zábavy Bratři v tricku, kteří přijedou s legendární Běžkařskou odyseou, a česko-skotské duo Balancealots kombinující žongláž s balancem na rukou.

Ruten, soft, outlines, to je jeden název pro tři různé performance skvělých vzdušných akrobatek ze tří koutů světa – Aki Yoshidy z Japonska, Eleanory Dall’Asta z Panamy a domácí Elišky Brtnické. Všechny tři pojí vzdušná akrobacie a zkoumání nových výrazových možností, kladou značný důraz na vizuální stránku svých performancí a na práci s výtvarným objektem. Dětské diváky zve Studio Damúza na pohádku Z tajného deníku Smolíčka Pé a Lokvar na největší dobrodružství malého velkého hrdiny Broučka. Ve speciálním představení Teens Lab spojí síly dvě party teenagerů ze dvou zemí – mladí studenti pražského CIRQUEONu a norské Trondheim kulturskole. Společně během několikadenní laboratoře nazkouší představení, které bude mít premiéru na Cirkusu BASE, následně s ním společně odcestují do norského Trondheimu. Kabaret nejmladší generace cirkusáků Teens Cirkabaret ukáže, že novocirkusové talenty rostou po celé republice.

Zkus cirkus i ty!

Dva týdny Cirkusu BASE přinesou 13 vedených kurzů a každodenní otevřené workshopy, kde si může cirkus zkusit každý. „Otevřené lekce pomohou návštěvníkům zjistit, jaké disciplíny jim nejvíce vyhovují, a v uzavřených lekcích se v nich mohou zdokonalit,“ uvádí projektová manažerka Tereza Vohralíková. Nejmenším cirkusákům do 3 let a jejich rodičům je určený bleší cirkus, který klade důraz na hravost a uvědomění si vlastního těla (zpevnění středu, zabalení těla, zlepšení koordinace pohybu a motoriky). Společnému cirkusení dětí ve věku 3–5 let a jejich rodičům se věnuje family cirkus, tátové a jejich děti mohou prohloubit společný vztah na lekci FotrCIRKu. Zakouzlit si s obručí mohou zájemci starší 10 let ve workshopu hoopingu, případně společně děti starší 6 let spolu s doprovodem na family hoopingu. Umět žonglovat si dnes přeje mnoho lidí. Že je možné naučit se žonglovat za hodinu, zjistí děti starší 9 let i dospělí. Závěsná akrobacie na šálách je přístupná dětem starším 4 let i zájemcům starším 14 let, vyzkouší si základy práce ve vzduchu, se svým tělem v prostoru, zapracují na fyzičce a flexibilitě. Okusit základy párové akrobacie mohou zájemci starší 15 let. Naučit se novým technikám skoků a oprášit ty staré umožní workshop švihadel pro děti ve věku od 6 do 11 let a všem starším 12 let, tedy i dospělým. Díky spolupráci s norskou Trondheim kulturskole nabízí Cirkus BASE i vedenou lekci parkouru s norským parkouristou. Na lekci multicirkusu si děti vyzkouší základy žongláže, pozemní i závěsné akrobacie na hrazdách a šálách i balanční techniky. Ve workshopu stojek učí lektoři teenagery a dospělé podívat se na svět vzhůru nohama. Kurz Základy cirkusové pedagogiky v multioborové praxi, jenž je akreditovaný Ministerstvem školství, se věnuje učitelům a lektorům volnočasových aktivit, kteří by rádi učili cirkus ve svých hodinách nebo kroužcích. Cílem jednodenního programu je seznámit účastníky s principy cirkusové pedagogiky a jejím potenciálem pro praxi. Poslední vedený kurz Základy cirkusové pedagogiky pro sociální pracovníky přiblíží účastníkům možnosti využití metod cirkusové pedagogiky při práci s různými cílovými skupinami.

Alternativní hodiny tělesné výchovy

Že cirkus nemusí být jen volnočasovou aktivitou a může být součástí běžných hodin tělesné výchovy, ukazuje inovativní projekt TěloCIRK zaměřený na studenty a učitele. Tyto alternativní hodiny tělocviku se zapojením cirkusových disciplín si mohou studenti vyzkoušet v průběhu lekcí na Cirkusu BASE. Pro školy je připraveno i dopolední představení Teacrobat.

Projekt v sobě nese i výraznou zahraniční stopu. Vzniká totiž ve spolupráci s norskou cirkusovou školou Trondheim kulturskole, která letos slaví 50 let od svého vzniku a 20 let od otevření cirkusového centra. Díky tomuto spojení povedou některé workshopy trondheimští lektoři a uskuteční se výměna studentů české i norské cirkusové školy, jež vyvrcholí společným vystoupením v obou zemích.

Vstupenky na představení a workshopy

Většina představení se uskuteční pod širým nebem a bude pro diváky zdarma.

Na workshopy, ale i na představení, která se odehrají v šapitó, je potřeba si zakoupit vstupenku na webových stránkách www.cirkusbase.cz.

Přihlášení na lekce TěloCIRKu

Podrobné informace k přihlášení na TěloCIRK jsou na www.cirkusbase.cz v sekci Pro školy.

Novinářské vstupenky na Cirkus BASE si prosím rezervujte na e-mailu adela@cirqueon.cz.