Zvolte si oblast:

In – Vznik a uvedení skladby pro šestinotónové harmonium a edukačního programu pro oblast mikrotonální hudby

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Aktualizováno 27. 6. 2022
  • Aktualizovány údaje k projektu
  • Upraven realizátor projektu
  • Aktualizován web realizátora projektu
  • Aktualizace informací
  • Doplnění odkazů na sociální sítě

Projekt
Kraj Hlavní město Praha
Název programuKultura
Název projektuIn – Vznik a uvedení skladby pro šestinotónové harmonium a edukačního programu pro oblast mikrotonální hudby
Číslo projektuKU-CA1-018
Realizátor projektu

Ivan Mikyska

Partner projektu z donorského státu

Fredrik Rasten Musikk (NOR)

Partner projektu z ČR

Český rozhlas
Národní muzeum

Status

Předpokládaná doba realizace: 03/2021 – 07/2022

Další informace

Cílová skupina: Umělci a hudební profesionálové, veřejnost

Webové stránky: https://www.pqmc.cz/sestinotonove-harmonium/

Sociální sítě: https://www.facebook.com/praguequietmusic

https://www.instagram.com/prague_quiet_music/https://www.youtube.com/channel/UCJeL8gqxtxBjI3awk4armDA

Celkové způsobilé výdaje projektu

1 436 912 Kč

Schválený grant

1 293 220 Kč

Stručné shrnutí projektu:

Skladatel Ivan Mikyska zkomponuje skladbu pro šestinotónové harmonium a elektronické nástroje. Dílo koncertně přednese Miroslav Beinhauer, vizuální složkou jej při živém provedení doprovodí světelný designer Tomáš Morávek. V rámci projektu uspořádáme světovou premiéru a jedno další celovečerní uvedení skladby.

Pořídíme audio a video nahrávky díla a doprovodných aktivit, díky nimž představíme výstupy projektu širšímu publiku. Doprovodné aktivity cílí na širokou veřejnost (šest workshopů, dvě debaty) a na hudební profesionály (dvě master class, jeden networkingový seminář v Norsku).

Nedílnou součástí koncertních uvedení bude veřejná generální zkouška a neformální debata s autorem a interprety. Publiku tak prostřednictvím přímé interakce s umělci přiblížíme dílo současné komponované hudby a proces jeho vzniku.

Série workshopů Přelaďte uši přiblíží návštěvníkům principy hudebního myšlení mimo rámec evropského hudebního paradigmatu. Zprostředkuje sluchovou zkušenost s hudbami východních kultur a evropskou folklorní hudbou. Posílí tak vnímavost vůči kulturám národnostních a etnických menšin žijících v České republice.

Na master class se hudební skladatelé a interpreti strunných nástrojů seznámí s problematikou interpretace a kompozice pro mikrotonální nástroje.

Zahraniční seminář, v rámci něhož představíme současnou tvorbu tuzemských autorů, propojí české a norské experty z oblasti soudobé a mikrotonální hudby. Dopomůže sdílení know-how a navazování nových mezinárodních spoluprací.

Šestinotónové harmonium, zázemí pro koncerty a workshopy projektu poskytne České muzeum hudby. Fredrik Rasten Musikk zajistí organizační podporu při realizaci a propagaci semináře a dodá experty pro master class. Ve spolupráci s Českým rozhlasem pořídíme zvukový záznam skladby. Médium se dále bude podílet na šíření audiozáznamu a na propagaci projektu.