Zvolte si oblast:

Unikátní geolokační data. Analýza mobility populace umožní cíleně zlepšovat dostupnost i služby veřejné správy

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Kdy z Prahy během chvíle zmizí čtvrt milionu lidí, kdy počet obyvatel Špindlerova Mlýna několikanásobně vzroste, k čemu nám takové informace jsou a jak lze ve veřejné správě využít zjištění, mezi kterými obcemi lidé nejvíc cestují? I to ukazuje analýza Ministerstva vnitra (MV) na základě geolokačních dat. 

Ministerstvo vnitra 5. prosince 2023 představilo analýzu geolokačních dat. Data představují unikátní model mobility populace na úrovni jednotlivých obcí, ale také např. ukazují skutečně reálný počet osob v obcích v konkrétní den i hodinu. Analýza dat mimo jiné umožní přesně lokalizovat veřejné služby, budovat kapacity dopravní a technické infrastruktury nebo změny v oblasti plánování.

Základní informace o datech, včetně možností jejich využití a nejzajímavějších čísel a příkladů, které analýza ukázala, najdete v přiloženém souboru. Další zajímavá čísla najdete i v přiložené prezentaci.

Data mají široké využití napříč celou veřejnou správou a MV je subjektům veřejné správy poskytuje zdarma. Lze je využít např. pro přesné rozložení služeb a umístění úřadů, plánování dostatečné kapacity škol, pro tvorbu územních plánů, dopravní plánování i pro krizové řízení. MV bude např. prosazovat, aby úřady byly umístěny tam, kde se dle získaných dat lidé přirozeně koncentrují.

Mezi zajímavá zjištění patří např. skutečnost, že v Praze reálně žije cca o 200 tisíc víc rezidentů, než ukazují oficiální statistiky ČSÚ, zatímco ve větších městech Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje je počet rezidentů menší, než udávají oficiálně statistiky. Data také ukázala, že v některých centrech cestovního ruchu je o víkendu několikanásobně větší počet obyvatel než ve všední dny i skutečnost, že lidé v Česku nejčastěji dojíždí z Kladna do Prahy.

Geolokační data jako podklad pro decentralizaci veřejné správy

 

10 milionů SIM
Jde o data všech tři provozovatelů mobilních sítí zaznamenaných ve čtyřech měřeních mezi roky 2021 a 2023, která využila 10,3 mil. SIM karet vložených do mobilních telefonů. Data vycházejí z údajů o pobytu SIM karet a ukazují, u kterého vysílače se v které době vyskytují. MV je nakoupilo v rámci veřejné zakázky hrazené z Norských fondů. 

Data mimo jiné obsahují údaje o počtu obyvatel obce, kolik jich z obce a jak často vyjíždí, zda mají druhé bydliště, mezi kterými obcemi obyvatelé nejčastěji cestují atd. Údaje jsou anonymizované a neztotožnitelné s jakoukoli osobou. Data navíc nepředstavují aktuálně přesnou situaci, ale průměr z doby měření. Nehrozí tak jejich zneužití.

text: Ministerstvo vnitra

Analýza mobility populace je výstupem projektu Zlepšení podmínek pro decentralizaci a dostupnost veřejné správy v území financovaného Norskými fondy z Programu Řádná správa.

Víc o projektuZlepšení podmínek pro decentralizaci a dostupnost veřejné správy v území

Ke stažení:  

Využití geolokačních dat mobilních operátorů ve veřejné správě (.PDF, 252 kB) 

Geolokační data mobilních operátorů - prezentace (.PPTX, 69265 kB)