Zvolte si oblast:

„Hikikomori: generace v krizi“

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Počet lidí, kteří se v Japonsku izolují od většinové společnosti a žijí mezi čtyřmi stěnami svých bytů či pokojů se podle odhadů blíží jednomu milionu a stále jich přibývá. Podobné případy se ale objevují i v jiných částech světa. Tento fenomén označovaný názvem hikikomori přiblížila 7. prosince 2015 diskuze s norským japanologem Larsem Nesserem a divadelním režisérem Viliamem Dočolomanským, který s tématem pracuje v nově vznikající inscenaci divadla Farma v jeskyni. O účast na diskuzi byl enormní zájem a přišlo na ni 150 návštěvníků.

Hikikomori (z japonštiny „odtrhnuvší se“) je označení pro lidi, kteří se izolují od většinové společnosti, protože už nedokáží fungovat v systému orientovaném primárně na úspěch a výkon. Měsíce, roky a v některých případech i desetiletí tito lidé nevycházejí ze svých bytů nebo pokojů. Fenomén byl poprvé rozpoznán v Japonsku, podobné případy však existují i v jiných částech světa. Odborníci tento jev zatím neumí zcela vysvětlit – někdy se o něm hovoří jako o „nemoci současné společnosti“.

Na pozvání Centra DOX přijel do Prahy japanolog Lars Nesser, který se tématem dlouhodobě zabýval během studií na Univerzitě v Oslu a výsledky svého výzkumu shrnul v práci „Hikikomori – a Generation in Crisis“. Fenomén hikikomori představil v diskuzi s režisérem divadelního souboru Farma v jeskyni Viliamem Dočolomanským, který tento jev zkoumal se svými kolegy v lednu 2015 na výzkumném pobytu v Tokiu.

Na základě výzkumu Farmy v jeskyni vznikla ve spolupráci také performativní instalace, která je součástí aktuálně probíhající výstavy Skvělý nový svět.

Instalace a diskuze byly podpořeny grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska prostřednictvím Bilaterálního fondu na programové úrovni.