Zvolte si oblast:

Zikmundova vila otevírá své virtuální brány seniorům a imobilním občanům

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Zikmundova vila ve Zlíně nastínila plány pro tento rok. Největší novinkou je zavedení virtuální prohlídky, díky které se stane dostupnou také seniorům a imobilním. Klasické komentované prohlídky vily pak budou obohaceny o video se záběry ze života Miroslava Zikmunda. V plánu jsou také besedy se zajímavými hosty, v nejbližší době do vily zavítají architekt Josef Pleskot nebo vnuk Jiřího Hanzelky, Jakub Brynda. Pokračovat bude i spolupráce s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Baťovou vilou.

Vila legendárního cestovatele Miroslava Zikmunda, jenž by právě dnes oslavil 105. narozeniny, bude nově přístupná prakticky všem. Jedinečná virtuální prohlídka, která byla připravena ve spolupráci s Technologickým inovačním centrem (TIC) a s podporou Fondů EHP, umožňuje prozkoumat krásu Zikmundovy vily online. „3D vizualizace jsme v Technologickém inovačním centru zvyklí používat k nejrůznějším účelům, např. pro žáky k zobrazení moderních profesí nebo v sociální oblasti pro zvýšení kvality života našich seniorů. Jsem velice potěšen, že jsme mohli rozšířit portfolio našich 3D aplikací o prohlídku Zikmundovy vily. Věřím, že virtuální procházka bude motivovat zájemce přijet do Zlína osobně a poznat odkaz Miroslava Zikmunda,“ doplnil Lukáš Trčka, jednatel TIC. Vilu mohou zájemci virtuálně navštívit na jejím webu - zikmundovavila.cz/360.

Zpestření čeká i na návštěvníky, kteří zavítají do vily osobně. Vybrané termíny prohlídek jim obohatí video s unikátními záběry pana Zikmunda, posledního obyvatele vily, na různých místech uvnitř i v zahradě. Do finální podoby jej připravil cestovatel Petr Horký. „Cílem projektu je zachovat ducha pana Zikmunda a přiblížit jeho život ve vile veřejnosti. Virtuální prohlídka a komentovaná videa také chtějí přenést na návštěvníky autentičnost a historii tohoto výjimečného místa,“ řekla Dagmar Výlupková, ředitelka Nadačního fondu Zikmundova vila.

Do vily zavítají také vybrané osobnosti, aby pokračovaly v tradičních besedách, zde nazývaných „setkání na koži“. V první části roku by to měli být například architekt Josef Pleskot, malířka pocházející z rodiny slavných architektů, Barbora Šlapetová a vnuk Jiřího Hanzelky, Jakub Brynda.

Nadační fond naváže i na loni započatou spolupráci s Baťovou vilou. Lidé tak budou mít možnost zavítat do obou slavných budov v jeden den, prozkoumat jejich odlišnosti a porozumět jejich historii a odkazu. Připravuje se i spojení s dalšími významnými zlínskými vilami.

Od rekonstrukce vily Miroslava Zikmunda uplynulo už 70 let a přes všechnu péči jeho bývalého majitele nyní vyžaduje její stav celkovou intervenci. “V současné době proto připravujeme ve spolupráci s architektem Petrem Všetečkou a s Ateliérem Krejčiříkovi projekt na renovaci prostor vily a zahrady a jejího oplocení. Měl by být připravený k realizaci do konce letošního roku,“ uvedl předseda nadačního fondu, Čestmír Vančura.

O Zikmundově vile

Dům byl postaven ve funkcionalistickém stylu firmou Baťa v letech 1934-1935, a to jako služební byt pro prvního hejtmana zlínského okresu, vládního radu JUDr. Josefa Januštíka, který zde žil v pronájmu s ženou Marií do roku 1953. Už v roce 1942 ale vilu od firmy Baťa koupil oscarový režisér Elmar Klos, syn Marie Januštíkové z prvního manželství. Klos tak zajistil Januštíkovým bydlení i po odchodu vládního rady z funkce. V roce 1953 byli Januštíkovi kvůli nepohodlnosti komunistickému režimu raději opouští Zlín. Klos tak objekt s rozlehlou zahradou čítající téměř 9 000 m2 prodal cestovateli Miroslavu Zikmundovi, který společně s Jiřím Hanzelkou zpracovával v té době ve zlínských ateliérech své filmy z cest. Zikmund vilu nechal přestavět dle návrhu architekta Zdeňka Plesníka do dnešní podoby. O vybavení interiéru se postaral designér Miroslav Navrátil. Od roku 2000 je dům společně se zahradou zapsán mezi kulturní památky. Miroslav Zikmund na Nivách strávil téměř 70 let. Vilu prodal až v roce 2020 Čestmíru Vančurovi. Ten ve shodě s přáním Miroslava Zikmunda založil nadační fond, který o dům pečuje. Díky podpoře Fondů EHP se unikátní prostor opředený celou řadou příběhů otevřel po téměř 90 letech privátního užívání veřejnosti.

Více o Zikmundově vile: www.zikmundovavila.cz
Foto: Onomono Photography